kimonfou@otenet.gr

Θανατηφόρο τροχαίο στην επικίνδυνη διασταύρωση – Θα είναι το τελευταίο;

Το σημερινό θανατηφόρο τροχαίο στη διασταύρωση Γ. Παπανδρέου – Λ. Αθηνών ήταν ένα ακόμη στην αλυσίδα των δυστυχημάτων στο σημείο αυτό. Τα αίτιά του θα διερευνηθούν αρμοδίως.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τι έφταιξε συγκεκριμένα, η επικινδυνότητα της θέσης είναι γνωστή. Το κυριότερο, ανθρωπογενούς προέλευσης. Εξηγούμαι.

Η Λ. Αθηνών έχει δημιουργήσει προβλήματα από την αρχή λειτουργίας της, το 1977. Ειδικά στον κόμβο με την Γ. Παπανδρέου – Κύπρου, το πρόβλημα είναι γνωστό και καταγεγραμμένο.Η παράταξη Κυριάκου Ντηνιακού που έκλεισε αυθαίρετα δρόμους και ελαχιστοποίησε κρίσιμες διεξόδους για τη πόλη, επέλεξε στη Γ. Παπανδρέου τη χειρότερη λύση, τη χαμηλότερη σε βαθμολογία από τις προτάσεις, την έβδομη από επτά που πρότειναν οι μελετητές το 2005.

Επισημάναμε τους κινδύνους εγκαίρως, όμως οι αποφάσεις ήταν ειλημμένες.Το έργο υλοποιήθηκε από τον ΑΣΔΑ επί προεδρίας κ. Μποζίκα (2008) σύμφωνα με τις κατανομές πόρων μεταξύ των δήμων  μελών του, κατά τη περίοδο της δημαρχίας Δ. Μαραβέλια. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών τότε ήταν ο κ. Ν. Παναγιωτάτος. Τότε επιλέχθηκε το ρείθρο του πεζοδρομίου στην είσοδο της Γ. Παπανδρέου να χαμηλώσει από 13 εκ. στα 4 εκ. με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της ανόδου των αυτοκινήτων στο πεζοδρόμιο. Επισημάναμε τους κινδύνους εγκαίρως, όμως οι αποφάσεις ήταν ειλημμένες. 

Οι διοικήσεις του Δ. Χαϊδαρίου και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και πολιτευτών σιωπούν και ανέχονται την ανεξέλεγκτη μετατροπή πρασιών (προκηπίων) σε κλειστούς χώρους κύριας χρήσης, καθώς και τη μετατροπή των πεζοδρομίων σε θέσεις στάθμευσης, με αποτέλεσμα οι πεζοί να οδηγούνται στο δρόμο και τα πεζοδρόμια να γεμίζουν παγίδες.Στη Λ.  Αθηνών παρατηρούνται ως και διαγραμμίσεις καθορισμού θέσεων στάθμευσης!Το σημερινό δυστύχημα είναι μία ακόμη προειδοποίηση.

 Φταίνε αυτιά για το γεγονός πως μέχρι σήμερα ανάλογες “ματωμένες” προειδοποιήσεις δεν έπιασαν τόπο ή φταίνε συμφέροντα και εξυπηρετήσεις;

Υ.Γ1. Κάποιοι καμώνονται επαγγελματικά τους νοιαζόμενους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Πριν σπεύσουν να παρηγορήσουν, ας αναλογιστούν τη πρακτική τους, τα λόγια και τα γραπτά που τους εκθέτουν, ιδίως τα πρόσφατα.

ΥΓ2 Το απόσπασμα που ακολουθεί προέρχεται από άρθρο μου που δημοσιεύτηκε το 2016. Δυστυχώς η επικαιρότητα το επαναφέρει στο προσκήνιο: “Πριν 10 χρόνια, παρουσιάστηκε τεχνική έκθεση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα των δύο κυρίων αξόνων εξόδου από το Δάσος προς Αθήνα. Από εκείνη την έκθεση αξιοποιήθηκε η χειρότερη, κατά τους μελετητές, λύση που οδήγησε στην σημερινή εικόνα της Γ. Παπανδρέου και της συμβολής της με την Λ. Αθηνών. Στην ανακατασκευή της Γ. Παναδρέου έγιναν δήθεν λειτουργικές προσαρμογές αλλά και καραμπινάτες ρουσφετολογικές αλλά και επικίνδυνες ρυθμίσεις, όπως το απαράδεκτα χαμηλό ρείθρο του πεζοδρομίου στην διασταύρωση με Λ. Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 

Κυκλοφοριακό στο Χαϊδάρι. Ως πότε θα το συζητάμε;

Related articles

Πού πάνε τα λεφτά στο Χαϊδάρι; Μια “φιλοτεχνημένη” απορρόφηση πόρων

Μέριμνα για το διαπολιτισμικό θέατρο Πριν λίγους μήνες, ο Δήμος Χαϊδαρίου απορρόφησε 200.000 ευρώ στο πλαίσιο του χρηματοδοτηθέντος από ευρωπαϊκά κονδύλια προγράμματος «Τέχνη και Διαπολιτισμικότητα». Σε αυτό ενθαρρύνθηκε η συμμετοχή μεταναστών σε καλλιτεχνικές δράσεις. Τα 200.000 ευρώ αφορούσαν και τις δράσεις 5 ακόμη δήμων που διοργάνωσαν κυρίως εργαστήρια, εκθέσεις ζωγραφικής και παραστάσεις. Ο Δήμος μας πήρε την μερίδα του λέοντος (ως επικεφαλής  εταίρος στο πρόγραμμα) […]

“Στους κάδους κείται ο πολιτισμός μας”

 Σκουπίδια και πολίτες. Διαχείριση των απορριμμάτων στο πεζοδρόμιο… όπου δίνονται και οι αγώνες γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης Στη φωτογραφία διακρίνουμε δύο κάδους, έναν ανακύκλωσης (μπλε) κι ένα σύμμεικτων απορριμμάτων (καφέ). Ο κάδος ανακύκλωσης με σπασμένο κάλυμμα, ο κάδος σύμμεικτων κλειστός. Γύρω αφημένες σακούλες, που μετά από λίγο θα σκιστούν από αδέσποτα ή/ και θα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.