13 °C Athens, GR
23 Μαρτίου 2019

Θανατηφόρο τροχαίο στην επικίνδυνη διασταύρωση – Θα είναι το τελευταίο;

Το σημερινό θανατηφόρο τροχαίο στη διασταύρωση Γ. Παπανδρέου – Λ. Αθηνών ήταν ένα ακόμη στην αλυσίδα των δυστυχημάτων στο σημείο αυτό. Τα αίτιά του θα διερευνηθούν αρμοδίως.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τι έφταιξε συγκεκριμένα, η επικινδυνότητα της θέσης είναι γνωστή. Το κυριότερο, ανθρωπογενούς προέλευσης. Εξηγούμαι.

Η Λ. Αθηνών έχει δημιουργήσει προβλήματα από την αρχή λειτουργίας της, το 1977. Ειδικά στον κόμβο με την Γ. Παπανδρέου – Κύπρου, το πρόβλημα είναι γνωστό και καταγεγραμμένο.Η παράταξη Κυριάκου Ντηνιακού που έκλεισε αυθαίρετα δρόμους και ελαχιστοποίησε κρίσιμες διεξόδους για τη πόλη, επέλεξε στη Γ. Παπανδρέου τη χειρότερη λύση, τη χαμηλότερη σε βαθμολογία από τις προτάσεις, την έβδομη από επτά που πρότειναν οι μελετητές το 2005.

Επισημάναμε τους κινδύνους εγκαίρως, όμως οι αποφάσεις ήταν ειλημμένες.Το έργο υλοποιήθηκε από τον ΑΣΔΑ επί προεδρίας κ. Μποζίκα (2008) σύμφωνα με τις κατανομές πόρων μεταξύ των δήμων  μελών του, κατά τη περίοδο της δημαρχίας Δ. Μαραβέλια. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών τότε ήταν ο κ. Ν. Παναγιωτάτος. Τότε επιλέχθηκε το ρείθρο του πεζοδρομίου στην είσοδο της Γ. Παπανδρέου να χαμηλώσει από 13 εκ. στα 4 εκ. με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της ανόδου των αυτοκινήτων στο πεζοδρόμιο. Επισημάναμε τους κινδύνους εγκαίρως, όμως οι αποφάσεις ήταν ειλημμένες. 

Οι διοικήσεις του Δ. Χαϊδαρίου και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και πολιτευτών σιωπούν και ανέχονται την ανεξέλεγκτη μετατροπή πρασιών (προκηπίων) σε κλειστούς χώρους κύριας χρήσης, καθώς και τη μετατροπή των πεζοδρομίων σε θέσεις στάθμευσης, με αποτέλεσμα οι πεζοί να οδηγούνται στο δρόμο και τα πεζοδρόμια να γεμίζουν παγίδες.Στη Λ.  Αθηνών παρατηρούνται ως και διαγραμμίσεις καθορισμού θέσεων στάθμευσης!Το σημερινό δυστύχημα είναι μία ακόμη προειδοποίηση.

 Φταίνε αυτιά για το γεγονός πως μέχρι σήμερα ανάλογες “ματωμένες” προειδοποιήσεις δεν έπιασαν τόπο ή φταίνε συμφέροντα και εξυπηρετήσεις;

Υ.Γ1. Κάποιοι καμώνονται επαγγελματικά τους νοιαζόμενους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Πριν σπεύσουν να παρηγορήσουν, ας αναλογιστούν τη πρακτική τους, τα λόγια και τα γραπτά που τους εκθέτουν, ιδίως τα πρόσφατα.

ΥΓ2 Το απόσπασμα που ακολουθεί προέρχεται από άρθρο μου που δημοσιεύτηκε το 2016. Δυστυχώς η επικαιρότητα το επαναφέρει στο προσκήνιο: “Πριν 10 χρόνια, παρουσιάστηκε τεχνική έκθεση για το πρόβλημα των δύο κυρίων αξόνων εξόδου από το Δάσος προς Αθήνα. Από εκείνη την έκθεση αξιοποιήθηκε η χειρότερη, κατά τους μελετητές, λύση που οδήγησε στην σημερινή εικόνα της Γ. Παπανδρέου και της συμβολής της με την Λ. Αθηνών. Στην ανακατασκευή της Γ. Παναδρέου έγιναν δήθεν λειτουργικές προσαρμογές αλλά και καραμπινάτες ρουσφετολογικές αλλά και επικίνδυνες ρυθμίσεις, όπως το απαράδεκτα χαμηλό ρείθρο του πεζοδρομίου στην διασταύρωση με Λ. Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 

Κυκλοφοριακό στο Χαϊδάρι. Ως πότε θα το συζητάμε;

Please follow and like us:
0

Σχετικά άρθρα

Εμφανείς τρύπες, «αόρατες» κοίτες

Η τρύπα στη συμβολή της Πύλου με τη Λ. Αθηνών εμφανίστηκε μετά την πρόσφατη βροχόπτωση (21-5-2016). Δεν είναι η πρώτη φορά. Εκεί κατέληγαν ρυάκια και ρέματα από το Ποικίλο Όρος και παρότι σκεπάστηκαν εξακολουθούν υπόγειες αποστραγγιστικές ροές μετά από βροχές. Η γεωλογική δομή των ανώτερων αποθέσεων της περιοχής έχει γίνει αντικείμενο μελέτης σε γειτονική οικοδομή […]

Αόρατες αντιπλημμυρικές λύσεις

Καλές οι σημερινές ανακοινώσεις για τις αντιπλημμυρικές μελέτες. Γιατί όμως δεν παρουσιάζονται οι λύσεις, τα σχέδια; Μήπως αυτό έγινε σε επιλεγμένο κοινό; Πάντως, εξ όσων γνωρίζουμε, το Δημοτικό Συμβούλιο που τις ενέκρινε δεν τις είδε ούτε αυτό! Ντρέπονται, άραγε, για τις επιλογές επί των πιεστικών προβλημάτων; Γιατί δεν διερωτώνται οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι; Δεν πρέπει να […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: