Τι δεν συζητήσαμε στις εκλογές στο Χαϊδάρι- Μέρος 1ον, δημοτικά καταστήματα

κίμων φουντούλης

Τι δεν συζητήσαμε στις εκλογές στο Χαϊδάρι- Μέρος 1ον, δημοτικά καταστήματα

Ο Κίμων Φουντούλης ξεκινάει σήμερα μια σειρά άρθρων με θέμα “Τι δεν δεν συζητήσαμε στις εκλογές”. Καταπιάνεται με σειρά προβλημάτων που δεν φωτίστηκαν αρκετά ή καθόλου. Το πρώτο αφορά τα μαγαζιά που νοικιάζει ο Δήμος. Γράφει χαρακτηριστικά: “Είναι πρόδηλο ότι μεταξύ δήμου και ενοικιαστών καλλιεργήθηκαν σχέσεις σιωπής επί σειρά ετών στο παρελθόν. Ήταν δυνατόν σε τέτοιο πλαίσιο να υπάρξουν οικονομικές σχέσεις συνέπειας;

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραμένουν ανείσπρακτες οφειλές από απλήρωτα ενοίκια καταστημάτων του δήμου μας. Όταν ένας ΟΤΑ ή/και άλλος οργανισμός δημόσιου συμφέροντος διαθέτει ακίνητα προς ενοικίαση, οι διοικούντες οφείλουν να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των πολιτών – ιδιοκτητών.

Κατά το στάδιο προκήρυξης της μίσθωσης, πρέπει να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα: Στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, στα πολιτικά και οικονομικά έντυπα πανελλαδικής κυκλοφορίας, με προτεραιότητα τα μεγαλύτερης κυκλοφορίας. Επίσης σε ειδικά έντυπα, π.χ. εστίασης και τουρισμού.

Συνέβη, συμβαίνει αυτό στο δήμο μας;

Όταν εμφανίζονται «εγγυητές», πρέπει να ελέγχεται η εγγυητική ικανότητά τους. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να υπάρχουν εγγυήσεις ανάλογες του χρόνου/ύψους οφειλών, που συνεπάγεται η αντίδραση του οργανισμού σε καθυστέρηση πληρωμών και μη τήρηση όρων σύμβασης, αλλά και στους χρόνους δικαστικής ωρίμανσης.

Σε περίπτωση φυσικών προσώπων ελέγχεται η περιουσία ή ζητείται εγγυητική επιστολή. Αντιστοίχως σε περίπτωση νομικών προσώπων ελέγχεται και συμφωνείται ως εγγύηση η περιουσία των μετόχων. Αν θέλουν. Εάν ΟΧΙ ο δήμος ή άλλος οργανισμός πρέπει να αναζητά αποδεδειγμένα φερέγγυους και πρόθυμους / συνεπείς σε δέσμευση.

Συνέβη κάτι τέτοιο στο δήμο μας;

Όταν ενοικιάζεται ακίνητο με «μονοπωλιακά» χαρακτηριστικά, π.χ. καφετέρια / εστιατόριο με αποκλειστική εξυπηρέτηση ευρέως περιβάλλοντος χώρου, αυτό πρέπει να συνυπολογίζεται στο τίμημα και ρητά να αναγνωρίζεται ως πλεονέκτημα κι από τον ενοικιαστή.

Κρυφά προτερήματα

Υπάρχουν και «κρυφά» προτερήματα π.χ. πολλές θέσεις στάθμευσης σε τμήμα αποκομμένης οδού. Κάτι τέτοιο πρέπει σαφώς να αναφέρεται στην προκήρυξη και να αναγνωρίζεται από τον ενοικιαστή στην τελική σύμβαση.

Αντιστοίχως όταν διατίθεται ακίνητο προοριζόμενο για παρόδια εξυπηρέτηση, με εξαρχής διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης, πρέπει το πλεονέκτημα αυτό να αποτιμάται και σαφώς να προσδιορίζεται σε σχετικά σχεδιαγράμματα. Εάν υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης ως χώρος στάθμευσης επί πληρωμή για ταξιδιώτες και επαγγελματίες αυτοκινητιστές ή/και εξυπηρέτησης άλλης επιχείρησης που αναζητεί σχετική δυνατότητα, τότε πρέπει σαφώς να προβλέπεται / αποτιμάται / πληρώνεται μέσω της μισθωτικής σύμβασης.

Σε περίπτωση φυσικών προσώπων που οι ίδιοι ή/και νομικά πρόσωπα, στα οποία μετείχαν / μετέχουν οφείλουν στον οργανισμό ποσά μη δυνάμενα να εισπραχθούν, η κοινή λογική επιβάλλει να υπάρχουν περιορισμοί. Αντιστοίχως στην περίπτωση συγγενικών προσώπων…

Για όλα τα παραπάνω είναι χρήσιμο να συζητήσουμε δημόσια, να δούμε τι επιτρέπει και τι επιβάλλει κατ’ ελάχιστον το νομικό πλαίσιο. Να επισημάνουμε περιορισμούς και δυνατότητές του, να προτείνουμε βελτιώσεις προς το Κοινοβούλιο και τη Κυβέρνηση με βάση την αρνητική εμπειρία στο Δήμο Χαϊδαρίου.

Θεαθήναι, Αίθριο, Λόφος

Αξίζει να επισημάνουμε πως επί σειρά ετών ο δήμος μίσθωνε σε ιδιώτες ακίνητα ιδιοκτησίας ή/και χρήσης του με μείζονα προβλήματα νομιμότητας: το ΘΕΑΘΗΝΑΙ ήταν αυθαίρετο σε δασική (αναδασωμένη) έκταση, δίχως οικοδομική άδεια εξαρχής. Πώς μπορούσε να έχει πιστοποιητικό πυροπροστασίας;

Το ΑΙΘΡΙΟ και ο ΛΟΦΟΣ είχαν επεκταθεί παρανόμως. «Τακτοποιήθηκαν» μετά το 2013, παρότι «πλατείες» και «άλση» (πόσο μάλλον «τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους») χαίρουν προστασίας αντίστοιχης της συνταγματικής προστασίας του Δάσους, σύμφωνα με ΣτΕ και σχετικές εγκυκλίους Δ/νσης Δασών. Πώς είχαν πυροπροστασία κατά το διάστημα της παράνομης επέκτασης; Ποιος νοιάστηκε θαμώνες και περίοικους, ιδίως τους μαθητές;

Είναι πρόδηλο ότι μεταξύ δήμου και ενοικιαστών καλλιεργήθηκαν σχέσεις σιωπής επί σειρά ετών στο παρελθόν. Ήταν δυνατόν σε τέτοιο πλαίσιο να υπάρξουν οικονομικές σχέσεις συνέπειας;

Για όλα τα παραπάνω, δεν συζητήσαμε προεκλογικά. Ο ενδιάμεσος χρόνος, ως το Σεπτέμβριο, μπορεί να αξιοποιηθεί: Το δημοτικό συμβούλιο διαθέτει έμπειρους συμβούλους νομικούς, μηχανικούς κ.ά. καθώς και τη συνδρομή των υπηρεσιών του δήμου μας. Μπορεί και οφείλει να δώσει συμπεράσματα και προτάσεις στην πολιτεία, στην πόλη.

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος