Τουριστικό Δαφνίου: Διεκδίκηση ουσίας με ισχυρά όπλα

Τουριστικό Δαφνίου: Διεκδίκηση ουσίας με ισχυρά όπλα

Η πρόσφατη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή Χαϊδαρίου σχετικά με την θέση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να της επιστραφεί το παραχωρημένο για 20  και πλέον χρόνια «τουριστικό περίπτερο», είναι δυσάρεστη εξέλιξη αλλά δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΕΤΑΔ! Είναι η αναμενόμενη εξέλιξη λόγω του Μνημονίου 2015. Πολύ πιθανό να ακολουθήσει και άλλη «παραχωρημένη» παρόδια εγκατάσταση.

Η δημοτική αρχή προϊδεάζει για αγώνες. Καλώς να ορίσουν, κι εμείς μαζί, αλλά για ποιο  σκοπό; Δεν αποτέλεσαν τα καταστήματα που διαχειρίζεται ο Δ. Χαϊδαρίου φωλιές σκανδάλων;

Πώς μπορεί να οχυρωθεί η δημόσια – δημοτική χρήση στην έκταση αυτή; Με την ΑΡΧΑΙΑ ΙΕΡΑ ΟΔΟ!

γράφει ο ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

Όταν προ 5ετίας παρουσιάσαμε την σχετική πρόταση ανάπτυξης στο Χαϊδάρι με άξονα την Αρχαία Ιερά Οδό, πρωτίστως θέλαμε να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα σε κρίσιμες εκτάσεις όπως του Δαφνιού και της Αφαίας.

Η έκταση είναι αρχαιολογικός χώρος λόγω του αρχαίου δρόμου που πρέπει να βγει στο φως επειγόντως. Τι κάνει ο κ. Σελέκος και η λοιπή αντιπολίτευση; Γιατί μόνο εμείς από το «Διάφανο Δήμο» το παλεύουμε;

Πέντε χιλιόμετρα αρχαίου δρόμου δεν τα έχει η Ρώμη, δυστυχώς ούτε το κέντρο των Αθηνών. Τα έχει όμως το Χαϊδάρι. Ποιοι σαμποτάρουν την αποκάλυψή τους και την αναπτυξιακή έκρηξη που θα την συνοδεύσει;

Καθεστώς Προστασίας

Η περιοχή είναι και «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους», είναι και «Καταφύγιο Άγριας Ζωής», είναι και στη «Ζώνη Προστασίας Αιγάλεω Όρους», είναι και στη «Ζώνη  Τόπων Ιστορικού Ενδιαφέροντος», είναι και Δάσος, είναι και ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ, είναι και στο Δασικό Χάρτη (ή μήπως ο «βαθύς δήμος» ή/και κάποιος άλλος την εξαίρεσε;). Είναι και δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του παγκόσμιας σημασίας μνημείου UNESCO της  Μονής Δαφνιού (ή μήπως είναι μέσα;).

Συνεπώς έχει περιορισμένο εμπορικό ενδιαφέρον. Αν μάλιστα ο Δ.Χ. φέρει την αναψυχή στις αρχικές της διαστάσεις, τότε η ΟΡΙΣΤΙΚΗ παραχώρηση στο δήμο μας θα διευκολυνθεί κρίσιμα. Να θυμίσουμε πως όταν ο Δήμος  μας απαιτεί ωράριο μέχρι τη δύση του ήλιου για εγκαταστάσεις εντός δάσους, πρέπει πρώτος ο δήμος να δίνει το καλό παράδειγμα! Θα βοηθήσει επίσης η ορθή διαχείριση του δάσους και των δέντρων που μεγαλώνουν δίχως φως, γέρνουν και σπάνε!

Πράγματα εκτός συναλλαγής

Να ξαναγυρίσουμε στη “λυδία λίθο”, την υπαγωγή του συνόλου της έκτασης στη προστασία του αρχαιολογικού νόμου. Κάθε έκταση του Ελληνικού Δημοσίου, των δήμων αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία βρίσκονται αρχαιότητες, δεν απαλλοτριώνεται! Θεωρείται σκοπός των παραπάνω φορέων η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και δεν μπαίνει θέμα απαλλοτρίωσης, όπως συμβαίνει στις ιδιωτικές εκτάσεις.

Για να το κάνουμε λιανά και σε όσους καμώνονται τους ενδιαφερόμενους για το Χαϊδάρι, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι περιβάλλουσες αυτούς εκτάσεις είναι «δημόσια περιουσία» του Ελληνικού Δημοσίου, του Ελληνικού Λαού και όχι «ιδιωτική περιουσία», όπως αυτή που μπορεί να πουλήσει ή/και αξιοποιήσει το ταμείο εξόφλησης των δανειστών!!!

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος