kimonfou@otenet.gr

WATERPARK or WaterGate

cc-pi-1
«Εν αρχή ήν ο λόγος» (Αγ. Γραφή, στ.1)
Η παραπάνω πινακίδα ήταν στη θέση αυτή μέχρι το 2007
cc-pi-2
… όμως «ο λόγος δεν ήταν προς το θεό»
αλλα σήμερα στην ίδια θέση είναι η πινακίδα της φωτογραφίας …
τι λέει άραγε το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ;

Από τις αρχές του 20ου αιώνα γνωρίζουμε ότι η περιοχή ανάμεσα στο ιερό της Αφροδίτης ως την Λίμνη Ρειτών (Κουμουνδούρου) είναι ΙΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ,γιατί από εκεί περνούσε η αρχαία ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ των Ελευσίνιων Μυστηρίων, άρα υπάρχει ίχνος, υπάρχουν αρχαία αφιερώματα και αρχαίο νεκροταφείο και δεν το γνωρίζαμε μόνο εμείς,

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Το 1991 ο Οργανισμός Αθήνας (ΟΡΣΑ) προτείνει στην περιοχή να δημιουργηθεί ΠΑΡΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ, ενώ το 1992 ο Δήμος Χαϊδαρίου με το Γενικό Πολεοδομικό του Σχέδιο (ΓΠΣ) (ΦΕΚ 372Δ/1992) περιλαμβάνει, στους χάρτες Π-4, την περιοχή ως περιοχή Προστασίας Χώρων Ιστορικού Ενδιαφέροντος και προτείνει την διενέργεια ανασκαφών για την εύρεση του ίχνους της αρχαίας ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ και ΜΝΗΜΕΙΩΝ και την δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου, προβλέπει δε να περάσει από την περιοχή η περιβόητη Σιδηροδρομική γραμμή ΙΚΟΝΙΟ _ΣΚΑ, η οποία αργότερα θα περάσει από το ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ και το ΠΟΙΚΙΛΟ με τα γνωστά επακόλουθα.

Από την παραπάνω περίοδο αρχίσουν τα περίεργα.
Το 1999 η περιοχή χαρακτηρίζεται με το ν.2742/99 , περί προστασίας του ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ, ως ΖΩΝΗ Ζ1 (Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή περιαστικού πάρκου με λειτουργίες αναψυχής υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων, ελευθέρου πρασίνου, εκπαιδευτικών κατασκηνώσεων χωρίς μόνιμες εγκαταστάσεις και χώρων αθλοπαιδιών μικρής κλίμακας, στην οποία επιτρέπεται η ανέγερση περιπτέρων αναψυχής, περιπτέρων ιστορικής και περιβαλλοντικής ενημέρωσης για την περιοχή, καθώς και αναψυκτήρια.) ενώ άνετα θα μπορούμε να χαρακτηριστεί περιοχή ΖΩΝΗΣ Α ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ( Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή απόλυτης προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, στην οποία επιτρέπεται μόνο η εγκατάσταση υπαίθριων ή ημιυπαίθριων καθιστικών (περίπτερα αναψυχής).

Το 2001 η περιοχή με το ΦΕΚ 918 Β/2001 χαρακτηρίζεται ως ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ και για τα όποια έργα (του ν.2742/99) απαιτεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ΤΥΠΟΥ Α, δηλαδή την ανώτερη βαθμίδα για την προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με την ΚΥΑ 69269/1990 , όπως ίσχυε τότε.

Η περιοχή «διεκδικείται» στα δικαστήρια από την ΜΟΝΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ και μεγάλη οικογένεια Βιομηχάνων των Αθηνών, όμως
ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΥΤΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ,
παρεμβαίνει στις δίκες, κι’ όμως είναι πολύ πιθανόν η περιοχή να είναι
ΔΗΜΟΣΙΑ.
Tο Μάρτιο του 2006, έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου «σχέδιο» επιχειρηματιών για τη δημιουργία WATERPARK .Οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, παρεμβαίνουν με βάση τα παραπάνω (μελέτη του ΟΡΣΑ, ΓΠΣ,ν.2742/99,ΦΕΚ 918Β/01) με την χαρακτηριστική φράση :

«Ούτε χωράφι με ντομάτες στη περιοχή»
Οι δημοτικοί συνδυασμοί «ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ» (τότε Κ.Ντηνιακός και σήμερα Δ.Τσατσαμπάς), «ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΑΪΔΑΡΙ» (Δ.Μαραβέλιας) «ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» (Κ.Σπηλιόπουλος) δεν διαφωνούν με το σχέδιο «..αρκεί να γίνουν όλα νόμιμα», ενώ διαφωνούν με το σχέδιο η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (Μ.Σελέκος) .
Ως εκείνη τη στιγμή το ζήτημα ήταν τι μπορεί να γίνει στη περιοχή και αν οποιαδήποτε άλλη χρήση πέραν του ΠΑΡΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ είναι νόμιμη αλλά και ιστορικά και περιβαλλοντικά δίκαιη.

ΟΣΟΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ
ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Και η εξέλιξη

έβγαλε το ζήτημα
της δράσης της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
cc-pi-3
…χώροι στάθμευσης σε δασικό μονοπάτι αλλα και
…. «σε οδό ήπιας και ελεγχόμενης κυκλοφορίας» κατά την Τροχαία Αιγάλεω!!!!!

cc-pi-4
….όταν όμως σταματάει η ανασκαφή της αρχαίας ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ …
αρχίζουν οι χώροι στάθμευσης !!!!

To be continueαλλά θα επιστρέφουμε σε λίγες μέρες με περισσότερα νέα, τεκμήρια και φωτογραφίες και αυτό αποτελεί «δέσμια υπόσχεση μας»……
.


.. επιστροφή στην ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Related articles

Περί πολιτισμού στο Χαϊδάρι. Η αυταπόδεικτη αλήθεια

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που το άρθρο μου Πολιτισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου δηλώνει απούσα αποτέλεσε αφορμή για διάλογο. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του κ. Τρύφωνα Δάρα.  Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ* Ας δούμε λοιπόν τι μας λέει ο αρθριγράφος, προσπαθώντας να αποδομήσει την επιχειρηματολογία μου, «τις εξόφθαλμες υπερβολές και κραυγαλέες παραποιήσεις»μου, όπως λέει. Απ’ όλο […]

Ακτή Σκαραμαγκά στο Χαϊδάρι

Ο Αλέξης Τσίπρας ΥΠΕΡ της παράδοσης της ακτής Σκαραμαγκά στο Χαϊδάρι! Τι κάνουν η δημοτική αρχή, η αντιπολίτευση και οι πολίτες; Ακτή Σκαραμαγκά. Μέρος της τεράστιας παράνομης προβλήτας και το λιμανάκι. Ο νυν πρωθυπουργός υποστήριζε το 2009 επίσημα και με ακλόνητο σκεπτικό όχι μόνο την παράδοση της ακτής, αλλά και την χρηματοδότηση της ανάπτυξης αναπτυξιακών […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.