Αστυνομία στο προσκήνιο

Αστυνομία στο προσκήνιο

Προ ετών θεσμοθετήθηκε η εισαγωγή όλων των υποψήφιων αστυνομικών στην Αστυνομία μέσω πανελλήνιων εξετάσεων. Θεσπίστηκαν τριετείς ή/και τετραετείς κύκλοι σπουδών κατ’ αναλογία με τα τότε ΤΕΙ και ΑΕΙ. Εκσυγχρονισμός ουσιαστικός που διευκόλυνε τη κατάλληλη εκπαίδευση αλλά και καταργούσε το ρουσφέτι.

Έκτοτε κάποιοι διαπίστωσαν «μαλθακότητα» στους εισαγόμενους κι αποφάσισαν την επαναφορά των εκτός εξετάσεων προσλήψεων, όπως παρακάμφθηκε και το ΑΣΕΠ…. Αφορμές η φύλαξη των συνόρων, η άμεση ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών κ.ά.. Το αποτέλεσμα ήταν να υπηρετούν αστυνομικοί δίχως κατάλληλη εκπαίδευση. Είναι καιρός όλοι οι προσληφθέντες να τύχουν δια βίου εκπαίδευσης για το αναγκαίο χρονικό διάστημα απόκτησης των απαραίτητων εφοδίων που δίνονται στις αστυνομικές σχολές, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να συμβάλει στις σχετικές ανάγκες.

Χρειάζεται όμως και κλείσιμο του παραθύρου παράκαμψης των εξετάσεων κι αν χρειάζονται αυξημένα σωματικά προσόντα πέρα από τις καλές επιδόσεις στα μαθήματα ας αυστηροποιηθούν τα κριτήρια σε εξεταζόμενα αγωνίσματα, ας ενταχθεί η σωματική άσκηση σε όλη τη διάρκεια υπηρεσίας.

Φτάνουν τα παραπάνω για αποτελεσματική αστυνόμευση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα; Όχι. Αλλά είναι τα ελάχιστα προαπαιτούμενα.

Οι εκπυρσοκροτήσεις πυροδοτούν δικαιολογημένη οργή και εντάσεις, απομονώνουν τον αστυνομικό από τη κοινωνία την ώρα που στο δρόμο χρειάζεται συμμάχους.

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος