Κ. Φουντούλης: “Οι αντιρρήσεις μου στο ΚΣΝΜ για την πεζογέφυρα στο Παλατάκι”

Κ. Φουντούλης: “Οι αντιρρήσεις μου στο ΚΣΝΜ για την πεζογέφυρα στο Παλατάκι”

Ακούστε αυτό το άρθρο

Ο κ. Κίμων Ε. Φουντούλης έστειλε στην εφημερίδα μας το κείμενο με τις αντιρρήσεις που προέβαλε ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, σχετικά με την κατασκευή της πεζογέφυρας στο Παλατάκι. Εχθές δημοσιεύσαμε την τοποθέτηση του δημάρχου Μ. Σελέκου στο ΚΣΝΜ, με τα επιχειρήματα υπέρ της κατασκευής της πεζογέφυρας στη θέση όπου έχει χωροθετηθεί.  

Παλατάκι – Τοπαρχίας γιοφύρι, Δημαρχίας κιβούρι

Κίμων Ε. Φουντούλης

Στις 22 Φεβρουαρίου 2018 συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων με θέμα, μεταξύ άλλων, την πεζογέφυρα στο Παλατάκι. Το Συμβούλιο, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματείας του ΥΠ.ΠΟ. κας Βλαζάκη, άκουσε αρχικά την υπέρ του έργου  άποψη της δημοτικής αρχής που εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο κ. Σελέκο και τον Αν/χο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σταθά, καθώς και τον μελετητή κ. Λουκάτο.

Στη συνέχεια άκουσε τις αντιρρήσεις του γράφοντος και του συμπολίτη  μας αρχαιολόγου κ. Παπαδημητρίου. Συνοψίζω τα όσα είπα, τα οποία και έχω ήδη καταθέσει στον τοπικό Τύπο:

  • Η χρήσιμη για την ασφάλεια πεζών και οδηγών πεζογέφυρα στο Παλατάκι προχώρησε αδιάφανα και ντε φάκτο εκβιαστικά, τώρα πάνω στο Συμβούλιο. Φάνηκε πως στο Χαϊδάρι ζούμε συνέχεια τοπαρχίας και όχι δημαρχίας!
  • Η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου είχε τρία χρόνια (2014-2017) για να βρει καλύτερη λύση από την τωρινή. Ο κ. Σελέκος:

α) δεν ενημέρωσε εγκαίρως την πόλη κι ας είχαμε το θετικό προηγούμενο ανοικτής ενημέρωσης για κόμβο Σκαραμαγκά (μελετητής Δραγουμάνοβιτς).

β) δεν ενημέρωσε εγκαίρως το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού.

γ) δεν πρότεινε και δεν διερεύνησε εγκαίρως τη δυνατότητα αξιοποίησης του ρυμοτομούμενου τμήματος στη γωνία Φαβιέρου και Λ. Αθηνών απέναντι από το Δημαρχείο.

 Τρία «φάουλ» που σηκώνουν «κίτρινη κάρτα»! Ευτυχώς η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο.

  • Ο μόνος τρόπος για να «προκάμουμε» το έργο σε καταλληλότερη θέση από την υπό υλοποίηση, είναι πολιτική πρωτοβουλία σε υψηλότατο επίπεδο, π.χ. Υπουργός Πολιτισμού σε Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων, ώστε σε συντονισμό ακόμη και με Βρυξέλλες να μην χαθεί το έργο, λόγω της εύλογης καθυστέρησης που θα συνεπάγεται ανασχεδιασμός, έστω και με παράλληλη μετατόπιση κατά λίγα μέτρα. Δυστυχώς η αυτοδιοίκηση στο Χαϊδάρι αυτουπονομεύτηκε.
  • Έως σήμερα δεν έχουν δημοσιευθεί στο Χαϊδάρι τωρινά και πρόσφατα σχέδια του έργου. Άλλη μια ολιγωρία της διοίκησης Σελέκου.
  • Για πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς λόγους το Παλατάκι, όπως άλλωστε και η Μονή Δαφνίου, πρέπει να καταστούν ορατά και ασφαλή στους επισκέπτες. Έχουν σπάσει αρκετά δέντρα έως τώρα… Γι’ αυτό και χρειάζεται αραίωση πρασίνου, κάτι που ίσως συνεπάγεται και κοπή ορισμένων δέντρων προς Λ. Αθηνών και προς Τουριστικό αντίστοιχα, μετά από σχετική μελέτη και έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών.
  • Ειδικά για το Παλατάκι, τα δέντρα δίπλα στο κτίριο πρέπει να αξιολογηθούν από μηχανικούς ως προς τον κίνδυνο βλάβης του μνημείου στα θεμέλιά του.

Χαϊδάρι Σήμερα Νέες πεζογέφυρες στη Λεωφόρο Αθηνών - Παρουσίαση, μακέτες, λειτουργικότητα 3

Εδώ λίγο «χιούμορ» από τον δήμαρχο:

Στο διάδρομο του Υπουργείου με επιτίμησε για τις παραπάνω προτάσεις που έκανα στο Συμβούλιο. Προσοχή, προτάσεις! Δεν έκοψα δέντρα… Τιμητής ποιος; Ο κ. Σελέκος, ο κομμουνιστής δήμαρχος, που ως άλλος μάγος Κόπερφιλντ «εξαφάνισε» από το δασικό χάρτη το Πάρκο Νεολαίας και σημαντικό τμήμα του Διομήδειου Κήπου, εφαρμόζοντας δασοκτόνο νόμο του 2010. Ποιος; Ο ανυπάκουος!

Αν χρειάζεται να κρύψει τις τύψεις του σε δέντρα, έχει καλώς. Όχι όμως για δέντρα να χάσει το δάσος!

Ας πάρει μια ζυγαριά να συγκρίνει 5-6 δέντρα υπό διαφάνεια με δεκάδες πευκόφυτα στρέμματα στα μουγκά! Καλή η προπαγάνδα, χρειάζεται όμως και το ζύγισμα.

  • Εκτός από το Παλατάκι, η πόλη χρειάζεται και απαιτεί πεζογέφυρες στο Δαφνί και την Αφαία. Να συμφωνήσουμε από τώρα πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μην επηρεαστεί η Μονή Δαφνίου και το Ιερό Αφροδίτης. Εγκαίρως, δίχως εκβιασμούς!
  • Φέρεται επισπεύδων για τον κίνδυνο τροχαίου στο Παλατάκι ο κ. Δήμαρχος. Δεν κάνει τίποτα όμως για την διασφάλιση των πεζοδρομίων. Παρότι εκεί έχει κυρίαρχο ρόλο.

Δεν κάνει τίποτα στην Αφαία, όπου η Αγ. Αντωνίου λειτουργεί ως παράδρομος της Λ. Αθηνών – Κορίνθου. Κι όμως έχει έτοιμη μελέτη, στο συρτάρι της Τεχνικής Υπηρεσίας, μελέτη δωρεάν από φιλότιμο συμπολίτη μας, που αντιδρομεί την Αγ. Αντωνίου και αποτρέπει είσοδο διερχόμενων προς Ελευσίνα – Κόρινθο. Γιατί καθυστερεί και διακινδυνεύει ζωές στην Αφαία ο κ. Σελέκος;

Όταν πριν δέκα (10) χρόνια αντιπαλεύαμε την παράνομη και επικίνδυνη κυκλοφοριακή σύνδεση του Water Park στον Σκαραμαγκά όπου, ανεξαρτήτως λειτουργίας του πάρκου, καταγράφηκαν οκτώ (8) θάνατοι σε πέντε χρόνια, πού βρισκόταν ο κ. Σελέκος; Γιατί δεν κινητοποίησε τις υπηρεσίες όπως κάναμε εμείς, έως ότου ανακλήθηκε η άδεια; Γιατί δεν κινητοποίησε αγωνιστικές δυνάμεις η παράταξή του; Τι έκανε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του; Την ενημέρωσε εγκαίρως;

Κακά τα ψέματα. Το ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ συνεπάγεται πολιτικό κόστος. Εμείς το αναλάβαμε και το αναλαμβάνουμε. Σε αυτό πρωτίστως διαφέρουμε με την συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος στο Χαϊδάρι.

  • Εάν και εφόσον τελικά εγκριθεί η σημερινή επιλογή, που «πατάει» στο Παλατάκι, χρειάζεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το βάθρο και το οριζόντιο τμήμα να προσαρμοστούν / επενδυθούν / τροποποιηθούν ώστε η οπτική επιβάρυνση να είναι η ελάχιστη. Και αυτό απαιτεί χρόνο και ενδεχομένως καθυστέρηση. Θα οφείλεται και στην δημοτική αρχή Χαϊδαρίου που καθυστέρησε να ζητήσει τη γνώμη του καθ’ ύλην αρμοδίου οργάνου.

(Κιβούρι=μνήμα)

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Συζητήθηκε στο ΚΣΝΜ η πεζογέφυρα στο Παλατάκι – Τι εισηγήθηκε ο Μ. Σελέκος

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος