Οι κύριες διατάξεις προστασίας για τα βουνά και το πράσινο γύρω από το Χαϊδάρι

Οι κύριες διατάξεις προστασίας για τα βουνά και το πράσινο γύρω από το Χαϊδάρι

Οι εξετάσεις στα σχολεία τελειώνουν και οι διακοπές για τους μαθητές πλησιάζουν. Στη δημόσια διοίκηση, όπως και σε κάθε ιδιωτικό οργανισμό, οι εξετάσεις είναι καθημερινή διαδικασία.
Σε κάθε απόφαση, σε κάθε επιλογή, υπηρεσιακοί και πολιτικοί δίνουν εξετάσεις. Κάποιες φορές στο φως. Συχνά εν κρυπτώ, ακόμη και μετά το πρόγραμμα «Διαύγεια».
 
Κίμων Ε. Φουντούλης
Γεωλόγος – Μελετητής
 
Η προστασία των ορεινών όγκων της περιοχής μας, συχνά γίνεται καραμέλα στο στόμα πολιτικών, αλλά και δημόσιων υπαλλήλων. Η σημασία της για την διαφύλαξη του ιστορικού και φυσικού πλούτου της περιοχής μας δεν είναι θέμα ευαισθησίας. Είναι θέμα προάσπισης των λαϊκών αποταμιεύσεων και επενδύσεων σε σπίτια και επιχειρήσεις εντός της πόλης, σπίτια και επιχειρήσεις που χάνουν αξία όταν υποβαθμίζεται το περιβάλλον γύρω και μέσα στην πόλη. Και τότε η πτώση της αξίας των παγίων επιταχύνει την φτωχοποίηση νοικοκυριών και επαγγελματιών.
Πιστεύοντας ότι οι αποτελεσματικότερες εξετάσεις, εκεί που διακρίνονται οι καλύτεροι, είναι αυτές με ανοιχτά βιβλία, σημειώσεις κ.ά., παραθέτουμε τις κύριες διατάξεις προστασίας για τα βουνά και το πράσινο γύρω από το Χαϊδάρι.
 
1. Δάση και δασικές εκτάσεις.
Τα δάση στο βόρειο Αιγάλεω Όρος (Δρομοκαΐτειο, Βοτανικός,
Διομήδειος Κήπος, Δάσος Δαφνίου – Σκαραμαγκά – Σχιστού) και στο νότιο
Ποικίλο Όρος (Δάσος Αφαίας – Άλσος Δαφνίου – αναδασώσεις Δαφνίου και Δάσους – αναδασώσεις Στρατοπέδου) είναι ορατά και γνωστά στους περισσότερους Χαϊδαριώτες.
Η προστασία που ορίζει το Σύνταγμα και η δασική νομοθεσία δεν έχουν αποτρέψει την απληστία ιδιωτικών συμφερόντων και δημοσίων λειτουργών – «εξυπηρετητών». Αντέχει όμως παρά τα μπασταρδέματα που επιχειρήθηκαν με το άρθρο 21 του Νόμου 2742/99 «Περί προστασίας ορεινού όγκου Αιγάλεω»! Με εγκαταστάσεις φορτηγών, «αναψυχής» και άλλα εφευρήματα… σε αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα.
2. Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
Στο χάρτη διακρίνονται οι ζώνες που καθόρισε το άρθρο 21 του Ν. 2742/99. Τα εξωτερικά όρια των ζωνών ορίζουν το τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όρους Αιγάλεω που είχε θεσμοθετηθεί με ΦΕΚ ήδη από το 1968 και 1969.
3. Καταφύγιο Άγριας Ζωής όρους Αιγάλεω
 
Ο Χάρτης που συνοδεύει το ΦΕΚ δείχνει να καλύπτει το νότιο Ποικίλο από Λ. Κουμουνδούρου σε Αφαία και από εκεί νότια προς το βόρειο Αιγάλεω (Ρέμα Αφαίας – γραμμή διέλευσης τρένου – Κορυδαλλός) και καλύπτοντας το Διομήδειο Βοτανικό Κήπο. Επίσης όλες τις εκτάσεις πάνω από Δαφνί και Δάσος έως Περιστέρι και Πετρούπουλη.
4. Αρχαιολογικοί χώροι και Ζώνη προστασίας χώρων Ιστορικού Ενδιαφέροντος
 
Ο δήμος μας σφραγίζεται από τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους Μονής Δαφνίου, Ιερού Αφροδίτης (Αφαία), Λ. Κουμουνδούρου (Ρειτών) και το μείζονος σημασίας αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Ιεράς Οδού, τμήματα του οποίου έχουν αποκαλυφθεί στην Αφαία παράλληλα και βόρεια Νέας Εθνικής Αθηνών – Κορίνθου στην συμβολή της με τον κόμβο Σχιστού. Επίσης έχουν καταγραφεί στον οικισμό
Αφαίας, στη θεμελίωση της γέφυρας για τη σιδηροδρομική γραμμή (άλσος Δαφνίου) κ.ά. έως το Αιγάλεω (σταθμός Εσταυρωμένου). Παρότι δεν έχει «κηρυχθεί», δεν έχει δηλαδή δημοσιευθεί Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης με τα ακριβή όρια του τμήματος ή του συνόλου (όταν με το καλό ανασκαφεί
πλήρως!) ο χώρος είναι αρχαιολογικός (Ν. 3028, άρθρο 2, περ. γ’). Η ανάδειξη και προστασία της Αρχαίας Ιεράς Οδού προβλέπεται ήδη από το 1990 στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χαϊδαρίου (ΦΕΚ 237/Δ/90 και 372/Δ/92) όπου παρατίθεται και παλαιότερος χάρτης αποτύπωσης ζώνης χώρων Ιστορικού Ενδιαφέροντος (χάρτης Π4) ήδη από το 1985! Χάρτης όπου σημειώνονται και οι δύο κλάδοι της Αρχαίας Ιεράς Οδού στην Αφαία (ο λαξευμένος στο βράχο βόρειος και λιθόστρωτος νότιος).
Σε όποιο πολιτικό πρόσωπο ή δημόσιο λειτουργό αδυνατεί να διακρίνει τι είναι εντός και τι εκτός των παραπάνω περιοχών προστασίας, συνίσταται η αξιοποίηση των υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου
«Αττικόν» και της εκεί λειτουργούσης Οφθαλμολογικής Κλινικής!
Βεβαίως ο αισθησιασμός τού, κατά Κιούμπρικ, «Μάτια ερμητικά κλειστά» είναι ωφέλιμος για αρκετούς.
Ίσως όμως το δις ή και τρεις ή και πολλάκις εξαμαρτείν να υποχρεώσει τους ελέγχοντες σε επανεξέταση και σύνδεση του υλικού συναφών ή/και όμορων υποθέσεων. Πόσω μάλλον όταν υπενθυμίζεται από τους ωφελούμενους λόγω «ομίχλης».
Για να δούμε πόσοι θα ανταποκριθούν και θα λάβουν μέρος στις τρέχουσες διοικητικές εξετάσεις. Για
τους απορριπτέους προβλέπεται κρίση με βάση και την εν γένει διαγωγή τους!

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος