"Ανοιχτή Επιστολή" Τσατσαμπά, κάνει άνω – κάτω το πολιτικό σκηνικό. Φήμες και σενάρια

Το απολύτως ρευστό πολιτικό τοπίο στο Χαϊδάρι υποβάλει τους “παίκτες του” σε διαρκές σκωτσέζικο ντους. Η χτεσινή “Ανοιχτή επιστολή” τού Δημήτρη Τσατσαμπά ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει φημολογία ότι κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές, με τις ευλογίες Ντηνιακού, και να αναστατώσει υποψηφίους κεντροαριστερής προέλευσης -και όχι μόνο. Μια προχτεσινή συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, όπου σαν αστείο λέχθηκε ότι θα συνεργαστεί με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράχθηκε από τα νεοδημοκρατικά στελέχη σαν βεβαιότητα ότι έχουμε ένα νέο πολιτικό προξενιό, με ιδιαίτερη σημασία.
Η αλήθεια, σύμφωνα όσα είπε ο ίδιος ο Δημήτρης Τσατσαμπάς στο “Χαϊδάρι Σήμερα”, είναι ότι η “Ανοιχτή επιστολή” του είναι “κατάθεση ψυχής” για όσα έζησε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία χρόνια. Μάς μίλησε για τον αντιπολιτευτικό αγώνα του απέναντι σε μια άκρως επιζήμια δημοτική αρχή, τον οποίο αισθάνεται ότι έδωσε μόνος. Σε ερώτησή μας, αν πράγματι σκέφτεται να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές, μάς είπε ότι η απάντηση βρίσκεται στην ίδια την επιστολή και ότι δεν θέλει να πει κάτι παραπάνω. Αυτό που έχει καίρια σημασία, κατά τον Δ. Τσατσαμπά, είναι να δείξει η πόλη ωριμότητα για να ξεφύγει από το καθοδικό σπιράλ του θανάτου και να αγωνιστεί για το παρόν και το μέλλον της.      
Το κείμενο περιέχει ιστορικό του τρόπου εκλογής του Δ. Μαραβέλια, με υποσχέσεις για διορισμούς και υπόγειες συμφωνίες με κύκλο τοπικών συμφερόντων, καθώς και το “πάρτι” και τα ανταλλάγματα που ακολούθησαν και έριξαν τον Δήμο στο γκρεμό. Όμως τώρα η ατμόσφαιρα ξεθόλωσε, λόγω και της σύλληψης Λιακόπουλου, που εξέθεσε το Χαϊδάρι στο πανελλήνιο. Καταλήγει καλώντας σε κίνημα ων πολιτών για την ανόρθωση τής πόλης. 
Ολόκληρη η Επιστολή στους Χαϊδαριώτες είναι η παρακάτω:
Συνεχίζουμε μαζί, πάντα με καθαρή σχέση

ΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ. Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Η Δημοτική παράταξη “ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΑΪΔΑΡ”» του Δημήτρη Μαραβέλια εξελέγη για πρώτη φοράστη Διοίκηση του Δήμου μας το 2006, πριν 7 περίπου χρόνια.

Για όσους θυμούνται, βασικό ρόλο τότε για το εκλογικό αποτέλεσμα έπαιξαν δύο προεκλογικά εκφυλιστικά φαινόμενα:
– Οι υποσχέσεις διορισμού, που ο Μαραβέλιας και το στενό του περιβάλλον έδιναν προς όλους,που είχαν ανάγκη και αναζητούσαν δουλειά, και
– Οι υπόγειες συμφωνίες που έκανε με πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες της πόλης. Με αυτόν τον τρόπο ο Μαραβέλιας και η ομάδα του πέτυχαν την εκλογή τους στη Διοίκηση του Δήμου.

 Όμως αυτός ο τρόπος ήταν ταυτόχρονα και η αιτία των όσων ακολούθησαν μετά.

Τον όρκο τους να δουλέψουν προς το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή προς το συμφέρον της πόλης, τον είχαν ήδη ξεπουλήσει από την πρώτη στιγμή λόγω των εξαρτήσεών τους από τη μεθόδευση της εκλογής τους.

Το πάρτι άρχισε αμέσως με την παροχή ανταλλαγμάτων σε όσους βοήθησαν στην εκλογή τους. Η πελατειακή σχέση καλλιεργήθηκε συστηματικά ως ο μοναδικός τρόπος άσκησης της εξουσίας. Το ηθικό μέτρο σχετικοποιήθηκε με παροχές πλασματικού χαρακτήρα, με στραβά μάτια στις παρανομίες, με πράξεις ατομικής εξυπηρέτησης σε βάρος του συνόλου.Οι πόροι του Δήμου, τα δημοτικά τέλη, οι φόροι και οι επιχορηγήσεις κατανέμονταν όχι με κριτήριο το παραγωγικό έργο στην πόλη αλλά σύμφωνα με το όφελος του μηχανισμού του Δημάρχου.

Η Διοίκηση του Δήμου με την ηχηρή σιωπή παραγόντων του τόπου, των εκλεκτών της καθώς και των ατομικά ωφελούμενων, λειτούργησε και μάλιστα με μεγάλες επιδόσεις, ως θερμοκήπιο που εξέθρεψε όλες τις παθογένειες που συναντάμε σήμερα στο πολιτικό μας σύστημα.  Ειδικά τα πρώτα χρόνια η δημοτική αρχή Μαραβέλια παραλαμβάνοντας 3.500.000€ από την προηγούμενη δημοτική αρχή Ντηνιακού και λαμβάνοντας επιχορηγήσεις εκατομμυρίων από την πολύ φιλική της τότε κυβέρνηση Καραμανλή, κατασπατάλησε τεράστιους οικονομικούς πόρους. Στα τέσσερα πρώτα χρόνια δαπανήθηκαν πάνω από 50.000.000€ σε ανούσιες δαπάνες χωρίς πουθενά στην πόλη να γίνεται κάτι σημαντικό.

Σε μια εποχή που το χρήμα έρεε αφειδώς στο Δήμο, κανένα νέο έργο δεν έγινε και καμία επένδυση δεν προστέθηκε στην πόλη.

Για τους Μαραβέλια – Λιακόπουλο και τους λοιπούς συνεργάτες τους αρκούσαν οι φιέστες, οι αλόγιστες προμήθειες, οι άσκοπες και κατευθυνόμενες πολλές φορές εργασίες για να δικαιολογηθούν δαπάνες πολλών εκατομμυρίων, που ξοδεύονταν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς.

Μόνο στο ενοικιασμένο κτήριο του παλαιού Δημαρχείου ξόδεψαν τους πρώτους μήνες εκατοντάδες χιλιάδες euro για γραφεία αντιδημάρχων και γραμματέων ενώ γνώριζαν ότι πολύ σύντομα θα μετακόμιζαν στο νέο Dημαρχείο.

Αυτό το σύστημα εξουσίας κατάφερε μέχρι τα τέλη του 2010 να κρατηθεί  πολύ ισχυρό.

Περιελάμβανε την έμπιστη ομάδα του Δημάρχου, τους συμβούλους του, το φιλικό τότε τοπικό Tύπο, τους σταθερούς πελάτες του συστήματος, αλλά και κομμάτια της αντιπολίτευσης, που στο βωμό προσωπικού ή κομματικού συμφέροντος θυσίασαν την ευθύνη τους.

Αλήθεια, ας θυμηθούμε πoια ήταν η αντιπολίτευση που στην προηγούμενη διοίκηση κάθε μέρα ήταν στα κάγκελα και ας αναρωτηθούμε  γιατί η ίδια αυτή αντιπολίτευση 7 χρόνια τώρα «ποιεί την νήσσαν» για τη διοίκηση Μαραβέλια.
.
Έτσι μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Μαραβέλιας, ο Λιακόπουλος και η ομάδα τους κατάφεραν την οριακή επανεκλογή τους τον Οκτώβρη του 2010 και τους δόθηκε ξανά η δυνατότητα να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο στο Δήμο.

Μεταξύ πολλών άλλων χρεοκόπησαν το Κολυμβητήριο, μετά το έκλεισαν και στο τέλος το παραχώρησαν, διέλυσαν το Πνευματικό Κέντρο και ακολούθως εκχώρησαν την λειτουργία του, χάθηκαν δεσμευμένοι ελεύθεροι χώροι, η καθαριότητα της πόλης και η ανακύκλωση υποβαθμίστηκε, ενώ συρρικνώθηκαν και σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως τα ΚΑΠΗ και οι παιδικοί σταθμοί.

Στις αντιδράσεις των συμπολιτών μας για την πλήρη αποδυνάμωση του Δήμου και των λειτουργιών του, τα τελευταία χρόνια έριχναν ως προπέτασμα καπνού την οικονομική κρίση. Τώρα όμως που η ατμόσφαιρα ξεθόλωσε, λόγω και της σύλληψης Λιακόπουλου, που μας εξέθεσε ως Δήμο στο πανελλήνιο, αντί να παραιτηθούν, σπεύδουν να βρουν νέα δικαιολογία για να καλύψουν το διασυρμό τους. Για όλα τώρα φταίνε οι άλλοι, ο κόσμος που δεν καταλαβαίνει, οι προηγούμενες διοικήσεις, και για να εξαπατήσουν άρχισαν να ρίχνουν τη λάσπη τους συκοφαντώντας ενέργειες απολύτως διάφανες προ 25ετίας και 15ετίας σαν τις σουπιές, που ρίχνουν το μελάνι τους για να θολώσουν τα νερά και να ξεφύγουν.

Από αυτή την ιστορία όμως αυτό που χάνει συνέχεια είναι το Χαϊδάρι. Γιατί κάτω από αυτές τις συνθήκες η πόλη απαξιώνεται όλο και περισσότερο και το επίπεδο ζωής υποβαθμίζεται.

Αγαπητοί μου φίλοι,
Από τη θέση ευθύνης της Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο αναδεικνύαμε διαρκώς και καταδικάζαμε εντονότατα όλα αυτά τα φαινόμενα, κατηγορούμενοι ότι κάναμε στείρα αντιπολίτευση. Όμως η θλιβερή εξέλιξη των γεγονότων δυστυχώς μας δικαίωσε. Το αγωνιώδες μήνυμά μας ότι
«βουλιάζουν το Δήμο», αποδείχτηκε ότι ήταν πέρα για πέρα αληθινό, γιατί πολύ απλά, στηριζόταν σε επίσημα οικονομικά στοιχεία. Τα χρέη του Δήμου με γρήγορους ρυθμούς μέσα σε λίγα χρόνια εκτινάχθηκαν σε πάνω από 12.000.000€, ενώ τα χρηματικά αποθέματα του ταμείου εκμηδενίστηκαν.

Χαϊδαριώτες – Χαϊδαριώτισες,

Με αυτή την αναδρομή δεν επιδιώκουμε μόνο αναφορά στο χτες, αλλά πολύ περισσότερο θέλουμε να κάνουμε γνωστή τη θέση μας ότι:
– Η ανόρθωση της πόλης βρίσκεται ακριβώς στο ξερίζωμα όλης αυτής της παθογένειας, που εγκατέστησαν ο Μαραβέλιας και η παρέα του στο Δήμο.
– Βρίσκεται στην απόδοση ευθυνών έτσι ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον τα ίδια ή αντίστοιχα φαινόμενα από άλλα πρόσωπα.
 – Βρίσκεται στην αναβάθμιση αρχών και αξιών, ήθους και συμπεριφορών, που η Διοίκηση Μαραβέλια καταρράκωσε.
– Βρίσκεται ακόμα στην αποφασιστικότητά μας για σύγκρουση με τις πολιτικές που οδηγούν όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Αυτά όλα απαιτούν όρεξη, δυνατή προσπάθεια, εγρήγορση και συνεχή αγώνα. Εμείς έχουμε αυτό το όραμα και τη θέληση να το κάνουμε πράξη.

Από εσάς ζητάμε εμπιστοσύνη, ηθική στήριξη και συμπόρευση στον αγώνα μας, για να προστατεύσουμε το παρόν και το μέλλον της πόλης μας, για να ξαναβρεί το Χαϊδάρι τη λάμψη που έχασε και να εξελιχτεί σε ένα τόπο, όπως τον ονειρευόμαστε, τον πιστεύουμε και μας αξίζει.

Και για όλα αυτά που επικαλούμαι δεν έχεις λόγο να αμφιβάλλεις. ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.