Μπαίνει και η ταφόπλακα: Η Κομισιόν ζητάει να κλείσουν Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Μπαίνει και η ταφόπλακα: Η Κομισιόν ζητάει να κλείσουν Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Λουκέτο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά! Αυτό συμπεραίνεται άμεσα από την απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Θυμίζουμε ότι σε βάρος των Ναυπηγείων εκκρεμεί βαρύτατο πρόστιμο εκ μέρους της Κομισιόν για “παράνομη επιχορήγησή τους” από το ελληνικό κράτος προ 15ετίας, αλλά και απαγόρευση σχεδόν κάθε ναυπηγικής δραστηριότητας, γεγονός που αποτέλεσε θηλιά στο λαιμό μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, με τεράστια τεχνογνωσία και κατασκευαστική ικανότητα. Και όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη και για νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.   

Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βασική υπεύθυνη για την απαξίωση της ελληνικής ναυτιλίας. Επίσης, διότι η ενέργεια αυτή αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο την ανεργία, καθώς θα μείνουν στο δρόμο 1.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και 15 μήνες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτηση του αφού τόνισε τις «τεράστιες ευθύνες που έχει η Επιτροπή για το κατάντημα των ναυπηγείων στην Ελλάδα», επεσήμαινε ότι, «παρά τις συνεχείς επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες και τις ελπίδες που καλλιεργήθηκαν ότι θα επιτραπεί στην εταιρία “Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε” να αναλαμβάνει παραγγελίες εμπορικών πλοίων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των Ελλήνων, και ιδιαίτερα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, και με δεδομένο ότι, η “Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.” δεν μπορεί να πληρώσει το ποσό που έχει επιδικάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τίποτα δεν έγινε με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο έλληνας ευρωβουλευτής, καλούσε την Κομισιόν να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να «ανασυγκροτηθούν τα ναυπηγεία συνεχίζοντας τη λειτουργία τους, με πλήρη απασχόληση των εργαζομένων σε αυτά, με όλες τις εμπορικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών πλοίων…».   

Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια με μοναδική κυνικότητα προτείνει το οριστικό κλείσιμο και την εκκαθάριση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εφ’ όσον δεν είναι σε θέση να επιστρέψους τις ενισχύσεις ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, ο ευρωπαίος Επίτροπος επιχειρηματολογεί ότι «η παύση των δραστηριοτήτων της εταιρείας και η πώληση των περιουσιακών της στοιχείων θα επέτρεπε σε άλλους δυνητικά ενδιαφερόμενους επενδυτές να αποκτήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος, να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση τους», χωρίς όμως να διευκρινίζει σε τι είδους “χρήση” αναφέρεται.   

Με βάση όσα λέει ο Ευρωπαίος Επίτροπος και με δεδομένο ότι, όπως πάντα, δεν θα υπάρξει καμία κυβερνητική αντίδραση, είναι πολύ πιθανό ότι ολόκληρη η έκταση και οι εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ για να πωληθούν σε ιδιώτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αρνητικότατες εξελίξεις που δρομολογούνται αφορούν άμεσα την περιοχή μας Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου πρέπει οπωσδήποτε να διεκδικήσει την προβλήτα νο 4, που έχει επιχωματωθεί παράνομα και δεν μπορεί να εκποιηθεί.

Το video που ακολουθεί περιέχει την πρόταση της δημοτικής κίνησης “Πολίτες σε Δράση” για την αξιοποίηση εκ μέρους του Δήμου μας της προβλήτας νο 4 των Ναυπηγείων, έκτασης 220 στρεμμάτων. Η μελέτη αυτή είχε δημοσιευτεί στο Χαϊδάρι Σήμερα τον Νοέμβριο του 2009.Ακολουθεί  η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ της Δημοτικής Κίνησης “ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ” (εδώ)

admin

Πατέρας, Πολίτης, Δημότης, Γεωλόγος